Gå till innehåll
  • Genom EU:s Funktionshinderkort kan personer med funktionsvariationer enkelt påvisa sitt funktionshinder eller sitt behov av assistent t.ex. vid resor inom kollektivtrafik eller vid deltagande i idrotts-, kultur- eller andra evenemang.
  • EU:s Funktionshinderkort är ett frivilligt hjälpmedel för kommunikation och delaktighet. Kortet kan användas i Finland och övriga EU-länder.
  • För tjänsteleverantörer ger Funktionshinderkortet möjlighet att utveckla sina tjänster inom fritidssektorn. Genom kortet kan personer med funktionsvariationer beaktas bättre och få anpassad service.

Hur ser kortet ut?

Kortet är försett med innehavarens fotografi, namn och födelsedatum, punktskrift och hologrammärkning. Texten på kortet är på finska och engelska. EU:s Funktionshinderkort gäller i tio (10) år.

Bild på EU:s Funktionshinderkort


Vad kostar kortet?

I samband med att man tar kortet i bruk uppbärs en summa på tio (10) euro.


A-märkning används i Finland

Ett Funktionshinderkort som utfärdas i Finland kan i vissa fall också ha en A-märkning (bokstaven A ovanför kortinnehavarens namn). Det betyder att personen oftast behöver ha en assistent eller stödperson med sig.

På baksidan av kortet kan du välja att lägga till olika symboler med vilka du lätt kan visa på ditt behov av hjälp och stöd. Läs mera om symbolerna här.


Symbolerna

Du kan hitta mer information om symboler här.

På baksidan av kortet är det möjligt att välja symboler som kan användas för att enkelt kommunicera behovet av hjälp och stöd.

bild på baksidan av kortet

QR-kod

Det går också att lägga till en QR-kod på kortet. På QR-koden kan kortinnehavaren själv spara information om sitt eget behov av hjälp och stöd. QR-koden går lätt att avläsas med vilken mobil enhet som helst och hjälper tjänsteleverantörer att beakta kortinnehavarens behov. Läs mera om QR-koden här.