Siirry sisältöön

EU:n vammaiskortti herättää paljon kysymyksiä. Tälle sivulle olemme keränneet vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Kortin hakeminen

EU:n vammaiskortin voi saada tietyillä olemassa olevilla päätöksillä (esimerkiksi Kelan vammaisetuus tai vammaispalvelulain mukainen päätös). Tarkempi lista kriteereistä löytyy näiltä sivuilta kohdasta Miten haen korttia?

EU:n vammaiskortin tilaamisessa on kaksi päävaihetta. Ensin toimitetaan tilauslupalomake ja tarvittavat liitteet Kelaan. Tämän jälkeen Vammaiskorttihakemus täydennetään verkossa. Tarkemmat ohjeet kortin hakuun täällä: Näin haet Vammaiskorttia

EU:n vammaiskortti maksaa tilaajalle 10 . Kortin hintaan sisältyy muovisen kortin tekeminen, pistekirjoituksen painaminen, kortin yksilöinti kunkin asiakkaan toiveiden mukaan sekä postitus asiakkaan ilmoittamaan osoitteeseen. Kortin hinnan on päättänyt Vammaisfoorumin hallitus huhtikuussa 2018 pidetyssä kokouksessaan.

EU:n vammaiskortti on voimassa kymmenen 10 vuotta. Tämän jälkeen korttia voi hakea uudelleen. Korttia voi hakea tarvittaessa uudelleen jo aiemmin, esimerkiksi, jos kortti menee rikki tai hukkuu.

Ei pidä.

Itse otettu kuva riittää silloin, kun kuva on selkeä ja kortin omistajan kasvot on siitä hyvin tunnistettavissa.

Kuva painetaan korttiin mustavalkoisena.

Korttitilaus maksetaan viimeistelyn yhteydessä verkossa.

Jos sinulla tai puolesta-asioijalla ei ole verkkopankkitunnuksia ja tarvitset paperisen laskun, ota yhteys Vammaiskorttitoimistoon.

Erillisen laskun korttitilauksesta voit pyytää Vammaiskorttitoimistosta. Voit viimeistellä tilauksen maksuvaiheeseen asti ja sen jälkeen ilmoittaa sähköpostitse tai soittamalla, että tarvitset laskun tilauksesta. vammaiskortti@kvps.fi

Kortin taustapuolelle voit halutessasi lisätä QR-koodin ja symboleita, joiden avulla voit kertoa lisää tuen tarpeistasi. QR-koodi sisältää linkin omalle verkkosivulle. Lue lisää QR-koodista täältä: Mikä on QR-koodi? Symboleista löydät lisätietoa täältä: Symbolit auttavat asiakaspalvelussa

Jos asiakkaan toimikelpoisuutta ei ole rajoitettu voi asiakas hakea korttia itse ja allekirjoittaa hakemuksen itse. Asiasta ilmoitetaan edunvalvojalle.

Edunvalvoja voi myös hakea korttia asiakkaan puolesta. Silloin edunvalvoja allekirjoittaa hakemuksen kohdan 6. asiakkaan allekirjoitus. Tilauslupalomakkeen kohtaa 5. Valtuutus ei tarvitse näissä tilanteissa täyttää.

Asiakas voi valtuuttaa myös kolmannen henkilön hakemaan korttia puolestaan. Silloin hakemuksesta täytetään kohta 5. Valtuutus, asiakas itse allekirjoittaa kohdan 6. Asiakkaan allekirjoitus ja asiasta ilmoitetaan edunvalvojalle.

Jos asiakkaan toimikelpoisuutta on rajoitettu asiakas ei voi itse hakea tilauslupaa. Asiakas ei myöskään itse voi valtuuttaa kolmatta henkilöä hakemaan tilauslupaa puolestaan. Asiakkaan edunvalvoja voi hakea tilauslupaa. Edunvalvoja allekirjoittaa hakemuksen kohdan 6. Asiakkaan allekirjoitus.

EU:n vammaiskortti tulee olemaan kaikissa maissa samanlainen, jolloin se on tunnistettava ja tunnettu myös Suomen ulkopuolella. Siksi Vammaiskortti on erillinen kortti.

Kortin käyttö

Korttia kannattaa näyttää asioidessaan kulttuuri-, liikunta- tai matkailukohteissa.

Virallisesti Vammaiskorttikohteeksi ilmoittautuneet kohteet löytyvät näiltä sivuilta kohdasta Vammaiskorttikohteet.

Pyrimme tekemään korttia tunnetuksi kaikin mahdollisin keinoin.

Kortin tunnetuksi tekemiseksi koko maassa tarvitsemme kuitenkin vammaisjärjestöjen ja paikallisten toimijoiden, kuten palveluntarjoajien tuen.

Otamme mielellämme vastaan yhteistyöehdotuksia osoitteeseen vammaiskortti@kvps.fi.

Muuta

Vammaiskortin kehittämistyöstä vastaa Vammaiskorttitoimisto.

Toimisto toimii tiiviissä yhteistyössä vammaisjärjestöjen, palveluntarjoajien ja alueellisten toimijoiden kanssa.

Vammaiskorttitoimiston ohjausryhmään kuuluu jäseniä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, Sosiaali ja terveysministeriöstä Kelasta, sekä Vammaisfoorumin hallituksesta.

Sinun kannattaa olla yhteydessä Vammaiskorttitoimistoon.

Voimme kertoa, onko korttisi palautunut meille ja lähettää sen sinulle postissa. Jos korttia ei löydy, sinun täytyy tilata uusi kortti.

Korttihakemus tehdään samalla tavalla kuin ensimmäiselläkin kerralla, eli ensin lähetetään Vammaiskortin tilauslupa -lomake Kelaan. Ohjeet löytyvät täältä: Miten haen korttia?

Voit lähettää kortin maksutta osoitteeseen:

Vammaiskorttitoimisto,

Tukena-säätiö sr, Sopimus: 5009474, 00003 Vastauslähetys.

Et tarvitse postimerkkiä.

Toimitamme kortin omistajalleen hänen oltua ensin meihin yhteydessä.